sâmbătă, 31 martie 2018

Intrarea Domnului Isus în Ierusalim

1-donkeyintrarea-in-ierusalim-isus


k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446

Intrarea Domnului Isus in Ierusalim

Autor: Simion Ioanas |

In-Gradina

Intrarea Domnului Isus in Ierusalim Matei 21:1-13

Evenimentul acesta face parte din planul lui Dumnezeu de a se descoperi omului, de a-si descoperi caracterul, atotputernicia si dragostea Lui pentru om.

Ioan 3:16 Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

Sigur ca au fost si alte circumstante in care oamenii au putut sa-i descopere identitatea Domnului Isus, insa cei mai multi inca nu-L cunosteau pe Domnul. Si de aici ni se descopera dragostea Domnului de-a marturisi Evanghelia si de a se descoperi omului prin orice mijloc. Aceasta este un indemn si pentru noi sa traim pe acest pamant pentru a marturisi oamenilor din jur Evanghelia, pentru ca tot mai multi sa aibe parte de mantuire.

floriile (1)


Haideti sa privim impreuna in Cuvantul lui Dumnezeu si sa observam cateva adevaruri care ne sunt descoperite prin acest Eveniment al Intrarii Domnului in Ierusalim:

  1. Prin Intrarea in Ierusalim, Isus se descopera ca si Profetul

Vers 2 şi le-a zis: "Duceţi-vă în satul dinaintea voastră: în el veţi găsi îndată o măgăriţă legată şi unmăgăruş împreună cu ea; dezlegaţi-i şi aduceţi-i la Mine.

Doar un Profet al Domnului poate sa stie cu exactitate viitorul si sa dea detalii atat de concise in legatura cu evenimentele ce se vor intampla.

Felul cum vorbea si cum actiona i-au facut pe multi in Israel sa recunoasca in Isus pe Prorocul promis din vechime de care spunea Moise ca poporul sa asculte. (Deuteronomul 18:15 Domnul Dumnezeul tau iti va ridica din mijlocul tau, dintre fratii tai, un proroc ca mine: sa ascultati de el!)

Le-au adunat deci si au umplut douasprezece cosuri cu firimiturile care ramasesera din cele cinci paini de orz, dupa ce mancasera toti. Oamenii aceia, cand au vazut minunea pe care o facuse Isus, ziceau: "Cu adevarat, Acesta este Prorocul cel asteptat in lume." (Ioan 6:13-14)

Cu ce ne ajuta pe noi sa stim ca Isus este Profetul (Prorocul)? Ne ajuta sa-I luam cuvintele in serios, sa avem nadejde in promisiunile Lui, deoarece se vor implini in totalitate. Deasemenea faptul ca El esteProfet necesita ascultare, deoarece cuvintele Lui sunt Cuvantul venit de la Dumnezeu si trebuie ca ce spune El sa fie pus in practica vietii.

Ioan 5:24 Adevarat, adevarat va spun ca cine asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata.

Ioan 12:48 Pe cine Ma nesocoteste si nu primeste cuvintele Mele, are cine-l osandi: Cuvantul pe care l-am vestit Eu, acela il va osandi in ziua de apoi.

palm_sunday_00

  1. Prin Intrarea in Ierusalim, Isus se descopera ca si Imparatul promis

Versetele 4 si 5 Dar toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice:"Spuneţi fiicei Sionului: "Iată, Împăratul tău vine la tine, blând şi călare pe un măgar, pe un măgăruş, mânzul unei măgăriţe."

Zaharia 9:9 Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor, smerit şi călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgăriţe.

Inca de la nastere magi il identifica cu un Imparat aducandu-I aur:

Matei 2:2 si au intrebat: "Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in rasarit si am venit sa ne inchinam Lui."

Matei 2:11 Au intrat in casa, au vazut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant si I s-au inchinat; apoi si-au deschis vistieriile si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.

Felul în care a fost primit Domnul Isus la Intrarea în Ierusalim, aminteste de felul cum era incoronat unImparat in Israel. El a fost înconjurat de multimea care si-a asternut hainele pe drum ca semn al supunerii . În Israel acesta era un sem al recunoasterii autoritatii si-a stapînirii.

“…asa zice Domnul : “Te ung împarat a lui Israel .” Îndata si-au luat fiecare hainele si le-au pus sub Iehu pe treptele goale . Apoi au sunat din trîmbita si au zis : “Iehu este împarat ” 2 Împ. 9:12-13

Ce implica pentru noi acest adevar, ca Isus este Imparatul? Implica ascultare, respect, inchinare, supunere. Domnul Isus este Imparat; deocamdata pe acest pamant Imparatia Lui este una spirituala.De aceea El vrea sa domneasca peste inimile noastre. El a venit sa domneasca si trebuie sa stapîneasca si-n inima ta . Recunoaste-i aceasta domnie , dar nu numai de pe buze ca poporul ce L-a aclamat la intrarea în Ierusalim, ci prin supunerea si predarea fiintei tale.

intrarea-in-ierusalim-isus

  1. Prin Intrarea in Ierusalim, Isus se descopera ca o Pilda de Caracter (un Model)

Vers 7 Au adus măgăriţa şi măgăruşul, şi-au pus hainele peste ei, şi El a şezut deasupra.

Faptul ca un Imparat intra calare pe un magar intr-o cetate, demonstreaza smerenie si blandete. Domnul Isus pune in practica si de data aceasta caracterul sau nobil si prin aceasta se prezinta ca Model de urmat pentru fiecare din noi.

Matei 11:29 Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre.

Ce inseamna pentru noi ca Isus este Modelul de urmat? Inseamna sa invatam de la El, sa luam ca pilda si sa urmarim ca acel character al sau sa se oglindeasca in viata noastra de fiecare zi.

2 Corinteni 3:18 Noi toti privim cu fata descoperita, ca intr-o oglinda, slava Domnului, si suntem schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului.

1 Ioan 2:6 Cine zice ca ramane in El trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus.

Heinrich_van_Waterschoot_Einzug_in_Jerusalem

4. Prin Intrarea in Ierusalim, Isus se descopera ca si Mantuitorul (Salvatorul, Mesia)

Vers 9 Noroadele care mergeau înaintea lui Isus şi cele ce veneau în urmă, strigau: "Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile preaînalte!"

Osana provine din cuvantul in ebraica hoshana si-l intalnim si in greaca hōsanna si inseamna mantuieste-ne sau salveaza-ne.

Inca de la venirea Domnului Isus pe acest pamant a fost descoperit ca si Mantuitorul, El fiind singurul care poate sa-l mantuiasca pe om.

Luca 2:11 astazi, in cetatea lui David, vi S-a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul.

Faptele Apostolilor 4:12 În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi."

1 Timotei 1:15 O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul care zice: "Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi", dintre care cel dintai sunt eu.

Ce implica faptul ca Isus este Mantuitorul? Faptul ca Isus este Unicul care ne poate da mantuirea implica sa venim la El cu indrazneala, san e recunoastem ca si pacatosi sis a-I cerem san e salveze din starea de pacat, san e dea o viata noua, o viata care s-o traim pentru Imparatia lui Dumnezeu, ascultand de voia lui Dumnezeu.

5. Prin Intrarea lui Isus in Ierusalim, Isus se descopera ca Fiul lui Dumnezeu (Dumnezeu)

1-donkey

Versetele 12 si 13 Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei şi le-a zis: "Este scris: "Casa Mea se va chema o casă de rugăciune." Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari."

Autoritatea cu care Domnul Isus actioneaza in Templu,ne descopera faptul ca El este Fiul lui Dumnezeu. Cu multe alte ocazii Domnul Isus S-a prezentat inaintea oamenilor ca si Fiul lui Dumnezeu, nasterea Lui fiind prin Duhul Sfant. Deasemenea alte actiuni ale Domnului au demonstrate faptul ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat.

Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: "Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege şi Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif." Natanael i-a zis: "Poate ieşi ceva bun din Nazaret?" "Vino şi vezi!", i-a răspuns Filip. Isus a văzut pe Natanael venind la El şi a zis despre el: "Iată cu adevărat unisraelit în care nu este vicleşug." "De unde mă cunoşti?", I-a zis Natanael. Drept răspuns,Isus i-a zis: "Te-am văzut mai înainte ca să te cheme Filip, când erai sub smochin." Natanael I-a răspuns: "Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu,Tu eşti Împăratul lui Israel!" (Ioan 1:45-49)

Cu ce ne ajuta pe noi sa stim ca Isus este Dumnezeu? Ne ajuta sa-I luam cuvintele in serios, sa avem frica de El, deoarece El are toata puterea in Cer si pe pamant, sa-I luam Cuvantul in serios, stiind ca El are putere sa ne judece si sa ne rasplateasca cu dreptate.

Matei 16:27 Caci Fiul omului are sa vina in slava Tatalui Sau cu ingerii Sai; si atunci va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.

Faptele Apostolilor 17:31 pentru ca a randuit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul pe care L-a randuit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita, prin faptul ca L-a inviat din morti..."

Dumnezeu reflecta sfintenie si curatie si acest lucru este un indemn pentru noi sa ne verificam vietile si sa traim in sfintenie si curatie. Traim vremuri in care venirea Domnului este atat de aproape, toate semnele ne arata acest lucru, de aceea sa fim gata sa

ne intalnim cu Isus, care vine sa-si ia Mireasa, adica pe cei Mantuiti: pe cei care fac parte din poporul curatit prin Sangele Lui (Mantuitor), pentru cei ce i-au acceptat Cuvantul Sau (Profet), pentru cei care i-au dat inchinarea (Imparat), pentru cei care se aseamana cu El in caracter (Model de viata), pentru cei care L-au facut pe El, Dumnezeul lor personal.

k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446

k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446k-v-lebedev-pictor-rus-intrarea-domnului-iisus-hristos-c3aen-ierusalim1536712446

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare